Петар Милатовић Острошки: Упомоћ, предсједник Црне Горе колабирао


Ситуација је драматична. Умјесто љекара специјалиста хитно је потребна интервенција дијахронијских, примијењених и контекстуалних лингвистичара, као и чувара да веселом 
Јакову Милатовићу не дозволе приступ телевизијским камерама како не би умјесто ријечи коалира јасно и гласно изрекао дубину властите плиткоће кроз лапсус колабирао! 

Веселник не прави појмовну разлику између ријечи „коалирао“, што се односи на партијску коалицију, могућу и кроз кохабитацију, од медицинског појма – колабирао. 

Чуди ме да у телевизијски студио није ушла екипа Хитне помоћи јер, побогу, предсједник државе је колабирао у студију.

Као његов рођак заиста сам забринут за његово здравље, па чак и ментално, јер не прави појмовну разлику међу ријечима, а то се дешава онима којима је језик бржи од памети.

Поред познате чињенице да је Јакову Милатовићу граматика велика проблематика кад не разликује акузатив од локатива (о чему сам давно писао у колумни „Падежи и давежи“), сада видимо да му је и реторика још већа проблематика.

Случајном предсједнику Црне Горе и мом веселом рођаку Јакову Милатовићу изгледа још нико није предочио основ говорништва, јер је реторика уз граматику и дијалектику основни дио елементарног образовања, па  морам сада да га подучим. Наиме,  сваки се говор састоји од двије основне компоненте, логичке и естетске, односно садржаја и форме, односно, једноставно речено најближе додирне тачке у говору - шта се говори и како се говори.  У сваком случају  подразумијева се прецизно познавање суштине ријечи према којој свако има одговорност, било у усменој, или писаној форми.

И овакав мистер лапсус био ђак генерације? Могуће у ери дегенерације!

Да неко не би помислио како сам малициозан морам да се оградим, јер можда гријешим душу. Можда је мој рођак заиста колабирао послије напорних обилазака подгоричких сокака, кад се предсједник државе претворио  у обичног потрчка иза леђа полуобразованог кандидата за градоначелника главног града Црне Горе током предизборне кампање на локалном нивоу и зато, за сваки случај, нека Хитна помоћ буде увијек спремна јер може опет предсједник Црне Горе да колабира!

На крају, очекујем од посланика  владајуће већине У Скупшини Црне Горе да покрену иницијативу за смјену председника државе који је еклатантно прекршио члан 95 Устава Црне Горе учешћем на локалним изборима занемарјући обавезу да буде предсједник свих грађана и очекујем да Уставни Суд  поступи по члану 98 Устава и да потврди смјену коју ће Скупштина Црне Горе верификовати, послије чега ће бити расписани нови предсједнички избори, како не би опет био доведен у ситуацију да завапим као у наслову ове колумне – УПОМОЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ЦРНЕ ГОРЕ КОЛАБИРАО!