Петар Милатовић Острошки: Е мој рођаче

РОЂАЧЕ, ПЛАГИРАО СИ ЛУЈА ЧЕТРНАЕСТОГ

Драги и весели рођаче, није ми жао што нисам отишао да гледам филм "Кад порастем бићу кенгур“ јер ми је пажњу привукло твоје гостовање на телевизији код Петра Комненића, а у том интервјуу, између осталог, дословно си изрекао најаутентичнији свој животни кредо: „Ја сам и овдје предсједник државе, а ви често упадате у оно што кажем. Нико овдjе не поставља питање да ли ви урушавате достојанство предсједника државе!“

Драги и весели рођаче, нико, па ни предсједник државе нема право да новинаре подучава шта ће и како да питају, укључујући и одговарајућа потпитања у датом тренутку кад новинар то оцијени. Уосталом, не можеш ти школоване професионалне новинаре да подучаваш. 

Комненић је имао право да упадне у ријеч, то му нико под овом капом небеском не би могао да ускрати. Ти си у наставку своје тираде малтене оптужио водитеља  да урушава достојанство предсједника државе! Да човјек не повјерује и да папир не истрпи. Ако је и од Јакова, премного је. Ако ико урушава достојанство предсједника државе то управо ти чиниш попут оног слона у стакленом излогу. То народ добро види и чује!

Ипак, драги и весели рођаче, ниси оригиналан. Прије тебе, дакле равно прије 369 година тај став другим ријечима је изрекао шеснаестогодишњи француски краљ Луј XIV (1638-1715) кад је 13. априла 1655. године изрекао своју познату реченицу: “Држава то сам ја” (фр. “ L’état c’est moi”) обраћајући се париском парламенту, а податак о тој изјави донио је француски историчар Jacques-Antoine Dulaure у свом дјелу о историји Париза из 1834. године (Histoire de Paris ),  а тај апсолутистички краљ владао је чак све до своје смрти 1715. године,  дакле чак 72 године године.

Француски краљ Луј Четрнаести владао је 72 године, а ти тек двије и већ се понашаш апсолутистички.

Ако имаш најмеру да владаш као Луј Четрнаести послушај моја четири савјета кад већ желиш да будеш копија француског апсолутисте Луја Четнаестог.

Прво, држи под контролом: језик, карактер и понашање.

Друго,у животу штити три ствари: част, пријатеље и слабије.

Треће, из живота искључи: увреду, незнање и завист.

Четврто, док си жив његуј три ствари: доброту, памет и пријатељство.

У сва четири случаја имаш тројства која све казују и ништа не прећуткују, па и у твом случају.

Колико си се ти држао наведених тројстава у сва четири случаја рећи ће ти ускоро српски народ који те својом наивношћу довео ту гдје јеси, али извјесно је да нећеш још дуго јер послије дебакла на локалним изборима у Подгорици у недјељу 29. септембра ове године, 25 посланика у Скупштини Црне Горе покренуће иницијативу за твоју смјену због кршења члана 95 Устава и послије већинске одлуке у Скупштини Уставни суд Црне Горе потврдиће ту одлуку.  


ПРЕДСЈЕДНИЧЕ, УПРКОС ПРЕДСТОЈЕЋОЈ СМЈЕНИ БУДИ ЏЕНТЛМЕН

Рођаче Јакове, послије твог срозавања на дно сваког дна, кад си се недавно недостојно обрушио на новинарку  РТЦГ, због чега си изазвао лавину протеста у јавности, па чак и јавно прекоријевање од стране Удружења новинара Црне Горе које су потписали предсједник Тихо Бурзановић и секретар Иван Милошевић, сада имаш прилику да се исправиш, да будеш џентлмен и да у недјељу увече (29 септембра) честиташ др Јелени Боровинић Бојовић побједу на локалним изборима у Подгорици, јединој дами која се кандидовала за градоначелника Подгорице.

Њена супериорна побједа се не доводи у питање из једноставног егзактног разлога. Наиме, за др Јелену Боровинић Бојовић у недјељу ће гласати деведесет одсто жена у Подгорици. Свака жена за собом повлачи најмање седам гласова: оца, мајку, брата, сестру, мужа, двоје дјеце, а неке, треба истину рећи, и љубавника. 

Паметни политичари у цивилизованом свијету  преко жена освајају власт. Како у Црној Гори скоро да и нема паметних политичара  тог незахвалног посла прихватила се др Јелена Боровинић Бојовић која ће у недјељу супериорно да побиједи све конкуренте који ће јој честитати од срца.

Сумњам да ће то од срца уградити твој фаворит полуинтелектаулац Ракчевић коме си ти у предизборној кампањи служио као икебана и на тај начин еклатантно  прекршио 95 члан Устава Црне Горе који не дозвољава предсједнику државе да учествује у предизборној кампањи било које странке или коалиције, а ти си то урадио давши коалицији чак и своје име, због чега ће паметни посланици да покрену иницијативу у Скупштини по члану 98 Устава Црне Горе да будеш смијењен, што ће Уставни суд потврдити, а све због твојих бројих аутоголова, да се изразим речником спортског коментатора.

Руку на срце, ти си, рођаче, добар и перспективан млад човјек, али ниси дорастао да будеш предсједник Црне Горе из много разлога које не бих наводио јер бих сада морао цијелу књигу да испишем, што није искључено касније. 

Да заокружим, упркос предстојећој смјени са мјеста предсједника државе  буди џентлмен и у недјељу увече честитај др Јелени Боровинић Бојовић побједу, а послије и смјену поднеси часно и достојанствено, онако како доликује часним Милатовићима који се први пут у дубровачким, которским, цетињским, венецијанским, београдским и бечким историјским изворима спомињу 1359. године, дакле равно 30 година прије Битке на Косову.