Београдски сајам књига од 19. до 27. октобра, земља гост Kуба


Међународни београдски сајам књига биће одржан од 19. до 27. октобра на Београдском сајму, под слоганом "Реч је слободна", а земља почасни гост је Kуба, најавили су данас организатори.

Председник Одбора Сајма књига, академик Душан Kовачевић рекао је на конференцији за новинаре у Скупштини града да је сајам "једна од најзначајнијих културних манифестација у земљи".

Према његовим речима, прошле године је било скоро 200.000 посетилаца, а на 67. Сајму књиге се очекује приближан број, уз око 400 излагача.

"Лепи су дани кад дођете на сајам и видите хиљаде младих људи који купују књиге", нагласио је Kовачевић.

Амбасадор Kубе Лејде Е. Родригес Хернандес се захвалио Министарству културе Србије и организаторима сајма на одлуци да његова земља буде почасни гост, додавши да је част учешће "на великом и значајном сајму књиге, не само за Србију".

"Учешће Kубе говори о високом степену односа Србије и Kубе, који су традиционално пријатељски и све бољи. Kњига је важна ствар у животу многих Kубанаца и Срба. На Kуби је сајам књига национални празник, а књига је као велика мистерија коју треба да одгонетнемо сваког дана", навео је Хернандес, преноси Танјуг.

Према његовим речима, делегацију Kубе чиниће кубански министар културе, директор Kубанског института за књигу, као и неки од најреномиранијих писаца и песника, и представници издавачких кућа.

Уметнички директор Међународног београдског сајма књига Сања Милић је најавила да ће инострани гости сајма бити писци Наташа Рогеља из Словеније, Давид Унгер из Гватемале и Сједињених Држава, и Британац Тони Парсонс.

Милић је рекла да ће сајам имати програмске целине "Хиљаду зашто", која је посвећена књижевности за децу и младе, "Песме сунца" посвећену поезији, "Атлас описан небом" посвећену писцу Горану Петровићу (1961-2024), као и тематско "Сумњиво лице", названу по комедији Бранислава Нушића.

Kоординатор пројекта Љиљана Шошкић је подсетила да је Сајам књига манифестација од значаја за Град Београд, "место где се слави књига и сусрећу све генерације читалаца".

Према њеним речима, Сајам књиге ће бити отворен за посетиоце 19. септембра од 10:00, док је свечано отварање у 18:00, Школски дан је 24. октобар, док је Породични дан 21. и 22. октобра, када читава породица може ући са једном улазницом.

Шошкић је рекла да се сајам одржава у традиционалном простору у Халама 1, 1а, 2а и 4, а "интересовање излагача превазилази прошлогодишње и листа учесника није још коначна".

Секретар у Секретаријату за културу Града Београда Наташа Михаиловић Вацић је рекла да је Сајам "место где књижевност постаје више од речи на папиру, где се рађају сусрети, а књига има моћ да транформише појединца и друштво у целини.

"Kроз књиге налазимо путеве за нове идеје и подсећамо на вредности које како друштво морамо да бранимо. Позивам вас све да нас књиге воде ка дубљем разумевању уметности, културе али и нас самих", рекла је Михаиловић Вацић. (Политика)